Wat is de drukste maand van het jaar? Stel deze vraag aan een willekeurige juf of meester en het antwoord zal zijn: december. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar rust in de drukste maand van het jaar. Zodat kinderen en hun juffen en meesters in alle hysterie ook tot rust kunnen komen.

op zoek naar rust in de drukste maand van het jaar december

Drukste maand van het jaar

Eigenlijk heeft de drukte in december al een aanloop vanuit november. Het moment dat Diewertje Blok weer op TV is slaat bij de kinderen massaal de hysterie toe. Er is spanning voelbaar over het wel of niet wat in de schoen krijgen. En of het dit jaar toch allemaal wel goed komt voor pakjesavond.

Er moeten verlanglijstjes gemaakt worden, surprises geknutseld, kadootjes gekocht of gemaakt, lekkernijen gebakken. En tegen de tijd dat december begint blijkt dat die twee weken aanlooptijd eigenlijk te lang waren. De kinderen zijn op. Vermoeid, overprikkeld, druk. En dan moet Kerst nog komen.

De drukste maand van het jaar zit overvol voor kinderen. Maar de feestdagen zijn ook fantastisch leuk en mooi. Hoe vind je daar in de klas een mooie balans in?

Winter betekent rust

December een maand is die eigenlijk middenin de winter valt. Een jaargetijde dat vraagt om naar binnen te keren. Iets wat wij volwassenen dan ook graag doen als de dagen korter en kouder worden. We steken de kaartjes aan en gaan onder een dekentje op de bank zitten met een kop thee. Kijken onze favoriete serie of lezen een boek of spelen een spelletje.

De natuurlijke flow in ons, geeft dit gewoon aan. In de winter gaan we in een soort winterslaap. Niet dat we stil staan, maar we doen het rustiger aan. Nemen de tijd om echt tot rust te komen. Zodat we kunnen reflecteren of kunnen broeden op nieuwe plannen. En dat gaat nu eenmaal het beste als je volkomen ontspannen bent. Als je rust vindt.

Rust voor kinderen in de klas

Waar vinden kinderen dan hun rust in de drukste maand van het jaar? Want net zo goed als dat wij volwassenen dat nodig hebben en opzoeken. Hebben ook kinderen van nature de behoefte om in de winter tot rust te komen. Alleen wij volwassenen schijnen dit op een of andere manier te vergeten voor kinderen. Terwijl het een belangrijke taak is om voor te zorgen. Want kinderen kunnen niet voor zichzelf zorgen.

Daarom is er voor jou lieve juf of meester een mooie taak weggelegd. Want natuurlijk is december naast de drukste maand, ook de mooiste maand van het jaar. Er wordt gevierd en beleefd. Niets mooiers dan dat. Maar geef kinderen elke dag ook de kans om tot rust te komen.

Hier vind je 5 simpele ademhalingsoefeningen voor in je klas. 

Win-win situatie bij rust in de klas

Rust is niet hetzelfde als stilte. Stilte kun je afdwingen, maar voelt niet altijd rustig aan. Als de kinderen in je klas rustig zijn, zul jij dat als juf of meester ook zijn. Of andersom. Het is een wisselwerking. Een win-win situatie dus.

Ontspanningsoefeningen helpen hier goed bij. En dat hoeft niet groots of zweverig te zijn. Maar met kleine, simpele oefeningetjes haal je kinderen even uit de drukte van het moment. Laat ze even bewust ontspannen. Even je ogen dicht. Een paar keer diep in- en uitademen. Zo simpel kan het al zijn.

Even bewust ontspannen zorgt ervoor dat kinderen alles mogen loslaten. Dat ze even bewust in het NU bezig zijn. Niet met de toekomst. Want daar draait de decembermaand vooral om. Om alles wat nog gaat komen. Al doe je dit maar een keer per dag! De kracht van herhaling zorgt er voor dat kinderen het gaan herkennen en dat ze zich bewust worden van drukte en rust. In de klas, maar ook in zichzelf.

Tot slot

Ik wens je er heel veel plezier, maar vooral ook rust bij. En hoop dat jij er als juf of meester ook een beetje meer ontspannen van wordt! Op naar een mooie, ontspannen, drukste maand van het jaar.